woensdag 29 februari 2012

Algemeen Overleg huisartsenzorg

Het politiek bedrijf.
Ik zit dit blog te schrijven tijdens het algemeen overleg over de huisartsenzorg. Het belangrijkste probleem blijft toch het knelpunt hoe we om gaan met de markt en de marktwerking. Daarnaast als je geen antwoord wilt geven dan grijp je terug op procedures. Er is veel waardering voor de initiatiefnota van de SP. 

"Leuke" uitspraken:
  • Wat VVD betreft is alles al besproken, we wachten nu op nieuwe stukken
  • CDA ik wacht op de minister (3x)
  • Groen-Links wil regeling voor krimpgebieden
  • PVDA wil huisartsen in loondienst
  • SP wil af van productie-prikkel
  • SP en VVD willen praktijkverkleining van de huisarts
  • Groen Links en PvdA zijn boos op NZa
  • Leuk als de huisarts de telefoon opneemt 
  • PVV wil geen versnippering en de regie bij de huisarts en de wijkverpleegkundige
  • PVV mist concrete maatregelen en zorgverzekeraars zijn niet de oplossing voro de versnippering
  • Verpleegkundige als zichtbare schakel in de wijk en niet ondergebracht bij de huisarts of de thuiszorg.
  • Schippers: in de zomer gaan we alles integraal bekijken, ik wil verschillende vormen van financiering in de experimenten, de administratieve lasten zijn uit de hand gelopen, dienst van algemeen economisch belang in kom met een nota over de NMA, voor de zomer NZa advies structurele bekostiging wijkverpleegkundige. Verpleging blijft in de AWBZ, maar ze wil wel onderzoeken. 
  • De LHV en IGZ werken goed samen op het terrein van de bereikbaarheid.
  • Hoe laten we de olifant dansen (van Veen)
  • Als we komen met een eigen nota dan hoop ik dat de heer Mulder het begrijpt (PvdA)
  • Schippers wil geen blauwdruk, ik wil mogelijkheden scheppen
  • Ik dank de minister 6x
GGZ convenant
Deze week bespreken we de afrondende teksten voor het GGZ convenant. Dat er prestatiebekostiging komt is wel zeker. Onze inzet ligt op flexibilisering van de POH GGZ en verruiming van het financieel kader. Het blijft een spannend proces. Hopelijk gaan we eind van de maand iets tekenen.

Eerstelijns diagnostiek
Goed overleg gehad met de kamer voor eerstelijnsdiagnostiek. Op zoek naar mogelijkheden om dwarsverbanden te leggen tussen de verschillende groepen leden van de LVG. Er gaat dit voorjaar een brief van de minister naar de tweede kamer. Onze lobby is gericht op het snel realiseren van een gelijk speelveld tussen de eerste en de tweede lijn. Er zijn schrijnende gevallen hoe ziekenhuizen misbruik maken van hun positie en mogelijkheden tot kruisfinanciering. Diagnostiek wordt steeds belangrijker. Onze lijn valt goed bij de beleidsmakers. Nu nog politieke dekking. 

Tolk en vertaaldiensten
Op de derde bijeenkomst van het platform werd duidelijk dat er zo'n 40% vraag uitval is. In de GGZ is onduidelijk in welke mate de eigen bijdrage hier ook een rol in speelt. De meeste zorg-organisaties hebben een contract met TVCN en de nemen de kosten voor eigen rekening. In sommige gevallen betaalt het fonds achterstanden voor de huisartsenzorg. Veel instellingen zijn op zoek naar hun eigen "taalkapitaal". Daarnaast zijn inmiddels een aantal schrijnende gevallen bekend. We gaan twee punten uitwerken. Ten eerste opnieuw in gesprek met zorgverzekeraars. Onze verwachtingen zijn namelijk uitgekomen. Het is bezuinigd op de rijksbegroting en het komt terug in de zorg.
Ten tweede gaan we in gesprek met IGZ omdat professionals zich niet aan de veldnormen kunnen houden.

Persoonlijke preventie in de wijk
Leuk gesprek gehad met Niek de Wit en Anneleen Rengers over hun ZONmw project om preventie beter in de wijk te postioneren.Leo geeft aan dat het ‘vermarkten’ van preventie de sleutel is. Onze inbreng was :
‘Vermarkten’ door partijen die hier goed in zijn zoals Weight Watchers, Etos, Kruidvat etc. Niet alleen op grote schaal ‘vermarkten’ maar ook op kleine schaal met aanbieders in de wijk. De curatieve sector als het ware zelf de ‘public health sector’ moet worden. Preventie zou vanuit de curatieve zorg georganiseerd moeten worden. Bij de opzet en de uitvoering van het project kijken naar wat er al aanwezig is in de wijk. Niet opnieuw het wiel willen uitvinden, niet professionaliseren. Bij de bekostiging van preventie kiezen voor populatiebekostiging op de lange termijn (denk aan 5 jaar, 10 jaar).
Hopelijk hebben ze wat gehad aan onze bijdrage, ben benieuwd naar hun verdere bevindingen.

-   Scenarios voor samenwerking met de VHN
Deze week goed overleg gehad met de VHN en inmiddels hebben we een aantal scenario's voor de samenwerking tussen beide verenigingen. Bespreken we op korte termijn met de besturen.

Inlezen op competentieprofiel wijkverpleegkundige
Op verzoek van de VenVN toegetreden tot hun adviescommissie inzake het competentieprofiel voor de wijkverpleegkundige. Een belangrijk thema om hierover een gezamenlijk beeld te krijgen.

Discussie bijeenkomst casemanagement op VWS
Morgen op VWS een discussie over casemanagement. Onze inzet is natuurlijk het voorkomen van allerlei nieuwe functionarissen. Het is natuurlijk een rol en geen functie.

ROS medewerkersdag 7 juni 2012
Met een aantal ROS directeuren het programma voor de ROS medewerkersdag op hoofdlijnen besproken. Het lijkt er op dat we echt de diepte ingaan over de rol van de ROS en de rol van de adviseurs. Geen eenvoudige klus maar goed dat we er zo open over kunnen spreken, 

VGZ beleid voor Regionale Ondersteunings Structuur
Met de zorgverzekeraar VGZ gesproken over hun beleid t.a.v. de ROS'en. Was een open gesprek en goed dat VGZ zo genuanceerd nadenkt over de ondersteuning in de eerstelijn.

Planetree
Goed gesprek gehad met Planetree en Zorgroep Almere. De eerste resultaten zijn positief. Voor de zomer een ledenbijeenkomst over dit thema.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten