zondag 19 februari 2012

Een GGZ weekje

Sneeuw is weg en lekker weer lopen
De sneeuw is weg maar een gure wind in Oldemarkt en spekglad. Rondje hardlopen en als ik de kerkklok weer zie dan is het nog 1,5 kilometer, dat is zo'n lekker gevoel. Zeker vanochtend want het lopen was alweer 4 weken terug. 


GGZ Convenant
De LVG is uitgenodigd om mee te werken aan het GGZ convenant. De reguliere GGZ partijen, VWS en de zorgverzekeraars zijn hier al een tijdje mee bezig.
De teksten die voorliggen gaan duidelijk de goede kant maar ademen nog wel de intramurale zorg uit. Maar zeker de flexibilisering van de POH GGZ biedt kansen. Op dit moment zijn er zo'n 670 POH-GGZ "ers en dat aantal zal in de komende jaren moeten verdubbelen.
Ook de chronisch (stabiele) psychiatrische patiënt zal onder begeleiding van de bijvoorbeeld een SPV'er gewoon in de wijk moeten kunnen wonen. Dat vraagt om een sterkere lokale sociale infrastructuur en goede samenhang met de eerstelijnsgezondheidszorg. Volgende week spreken we verder met VWS en komen de cijfers in beeld. Dat wordt een spannend moment. Mijn inzet is gericht op een forse overheveling binnen het BKZ naar de eerste lijn. 


Daarnaast hebben we in het beleidsplatform basiszorg GGZ afgesproken om op 25 april een paar uur de tijd te nemen om de profielen en de competenties uit te schrijven. Zo'n functionele omschrijving kan behulpzaam zijn maar het moet ook goed aansluiten bij een werkbare uitvoering. 


Samenwerking met VHN en de ketenadviesgroep
Afgelopen week met Hans Maarten Bolle afspraken gemaakt over de voorgenomen samenwerking. Voor de kamer zorggroepen en de ketenadviesgroep hebben we afgesproken dit jaar alle bijeenkomsten gezamenlijk te doen. Voor wat de samenwerking met VHN betreft hebben we een aantal afspraken gemaakt en werken we verschillende scenario's uit. De planning is voor de zomer definitieve voorstellen aan de leden te kunnen doen.


Kamerdebat zorglandschap
Met een aantal kamerleden gesproken over het kamerdebat zorglandschap. Het onderwerp populatie-bekostiging begint te leven en wordt een thema. Alhoewel de term populatie-bekostiging voor de VVD misschien toch teveel associaties heeft met "plan-economie".
Maar de nood breekt wetten want er lijkt een breed draagvlak te ontstaan om toch nog eens anders tegen het stelsel aan te kijken. Ik hoorde een radio-interview met  Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de Sociaal-Economische Raad) en deze maakte al duidelijk openingen naar invalshoeken. 
De SER staat open voor nieuwe suggesties. heb je nog ideeën ? 
Kijk eens op: SER
Als LVG willen we heel graag onze studie die momenteel door Nyfer wordt verricht in deze discussie brengen. Hopelijk is dit advies op tijd klaar om de SER te voeden.


Voorbereiding kamerdebat 29/2
Ben me ook aan het voorbereiden op het kamerdebat van 29/2 over de huisartsenzorg. Niet dat er veel ruimte is voor wilde plannen want de coalitie houdt alles keurig op slot. Maar toch frappé toujours. 


Arbeidsvoorwaarden Gezondheidscentra
Deze week met onze commissie arbeidsvoorwaarden en met de vakbonden opnieuw in gesprek. Waar we het over eens zijn en waar we het niet over eens zijn ligt nu allemaal op tafel. De marges zijn krap en deze week zullen we toch een stapje verder moeten komen. 


Evaluatie Kien Legal
De LVG heeft een helpdesk contract voor juridische vraagstukken met Kien Legal in Rotterdam. Dinsdag evalueren we het contract en de vraagstukken die aan de helpdesk worden voorgelegd. Van de meeste leden hoor ik positieve geluiden over de service en dienstverlening. We zien wel dat de dynamiek in de markt veel meer juridische vragen oproept. Soms denk je wel eens dat economen en juristen een geheim verbond met elkaar hebben afgesproken. Het beleid van de ene sector houdt de andere sector in leven (is een grapje..).


De Eerstelijns
Dit weekend ook nog mijn bijdragen voor de eerstelijns gemaakt.
Bij wijze van voorproefje een deel van mijn redactioneel.


We kennen de sterke punten van de huisarts. Als we nu eens op dezelfde wijze de verpleegkundige zorg in de wijk samenbrengen. Niet alleen voor de somatiek maar ook de SPV’er voor de (stabiele) chronisch psychiatrische patiënt, de casemanager voor dementie en de verpleegkundig specialist voor de palliatieve zorg. Als we deze functies nu eens iets generalistischer maken. Dan hebben we het over 2-3 generalistische verpleegkundigen per huisarts. Wellicht kunnen die ook nog een eigen praktijk voeren, zeg maar de verpleegkundige praktijk in de eerste lijn. Samen met de huisarts zijn ze verantwoordelijk voor een populatie. Minder verwijzen, thuis mogen sterven, versterken van gezondheidsvaardigheden en het beter verbinden van de formele zorg met de informele zorg.
Een zelfstandig tarief voor verpleegkundige en velen gaan deze handschoen in de praktijk oppakken. 



ROS medewerkersdag 7 juni
Deze week gaan we ook de ROS medewerkersdag 7 juni 2012 voorbereiden. Wat is de boodschap, wat gaan we brengen en hoe maken we er een inspirerende dag van? Nog geen idee, maar dat komt in de loop van de week vast wel (hoop ik).




Interview in farma-magazine
Lees ook nog een interview met mij in farma-magazine. 
http://www.intranet.farmacieenzorg.nl/pages/LBLibraryNews.asp?articleid=130934&LBState=view&LBPreState=1&LBId=36182&LBCatId=1152



Geen opmerkingen:

Een reactie posten