woensdag 29 februari 2012

Algemeen Overleg huisartsenzorg

Het politiek bedrijf.
Ik zit dit blog te schrijven tijdens het algemeen overleg over de huisartsenzorg. Het belangrijkste probleem blijft toch het knelpunt hoe we om gaan met de markt en de marktwerking. Daarnaast als je geen antwoord wilt geven dan grijp je terug op procedures. Er is veel waardering voor de initiatiefnota van de SP. 

"Leuke" uitspraken:
  • Wat VVD betreft is alles al besproken, we wachten nu op nieuwe stukken
  • CDA ik wacht op de minister (3x)
  • Groen-Links wil regeling voor krimpgebieden
  • PVDA wil huisartsen in loondienst
  • SP wil af van productie-prikkel
  • SP en VVD willen praktijkverkleining van de huisarts
  • Groen Links en PvdA zijn boos op NZa
  • Leuk als de huisarts de telefoon opneemt 
  • PVV wil geen versnippering en de regie bij de huisarts en de wijkverpleegkundige
  • PVV mist concrete maatregelen en zorgverzekeraars zijn niet de oplossing voro de versnippering
  • Verpleegkundige als zichtbare schakel in de wijk en niet ondergebracht bij de huisarts of de thuiszorg.
  • Schippers: in de zomer gaan we alles integraal bekijken, ik wil verschillende vormen van financiering in de experimenten, de administratieve lasten zijn uit de hand gelopen, dienst van algemeen economisch belang in kom met een nota over de NMA, voor de zomer NZa advies structurele bekostiging wijkverpleegkundige. Verpleging blijft in de AWBZ, maar ze wil wel onderzoeken. 
  • De LHV en IGZ werken goed samen op het terrein van de bereikbaarheid.
  • Hoe laten we de olifant dansen (van Veen)
  • Als we komen met een eigen nota dan hoop ik dat de heer Mulder het begrijpt (PvdA)
  • Schippers wil geen blauwdruk, ik wil mogelijkheden scheppen
  • Ik dank de minister 6x
GGZ convenant
Deze week bespreken we de afrondende teksten voor het GGZ convenant. Dat er prestatiebekostiging komt is wel zeker. Onze inzet ligt op flexibilisering van de POH GGZ en verruiming van het financieel kader. Het blijft een spannend proces. Hopelijk gaan we eind van de maand iets tekenen.

Eerstelijns diagnostiek
Goed overleg gehad met de kamer voor eerstelijnsdiagnostiek. Op zoek naar mogelijkheden om dwarsverbanden te leggen tussen de verschillende groepen leden van de LVG. Er gaat dit voorjaar een brief van de minister naar de tweede kamer. Onze lobby is gericht op het snel realiseren van een gelijk speelveld tussen de eerste en de tweede lijn. Er zijn schrijnende gevallen hoe ziekenhuizen misbruik maken van hun positie en mogelijkheden tot kruisfinanciering. Diagnostiek wordt steeds belangrijker. Onze lijn valt goed bij de beleidsmakers. Nu nog politieke dekking. 

Tolk en vertaaldiensten
Op de derde bijeenkomst van het platform werd duidelijk dat er zo'n 40% vraag uitval is. In de GGZ is onduidelijk in welke mate de eigen bijdrage hier ook een rol in speelt. De meeste zorg-organisaties hebben een contract met TVCN en de nemen de kosten voor eigen rekening. In sommige gevallen betaalt het fonds achterstanden voor de huisartsenzorg. Veel instellingen zijn op zoek naar hun eigen "taalkapitaal". Daarnaast zijn inmiddels een aantal schrijnende gevallen bekend. We gaan twee punten uitwerken. Ten eerste opnieuw in gesprek met zorgverzekeraars. Onze verwachtingen zijn namelijk uitgekomen. Het is bezuinigd op de rijksbegroting en het komt terug in de zorg.
Ten tweede gaan we in gesprek met IGZ omdat professionals zich niet aan de veldnormen kunnen houden.

Persoonlijke preventie in de wijk
Leuk gesprek gehad met Niek de Wit en Anneleen Rengers over hun ZONmw project om preventie beter in de wijk te postioneren.Leo geeft aan dat het ‘vermarkten’ van preventie de sleutel is. Onze inbreng was :
‘Vermarkten’ door partijen die hier goed in zijn zoals Weight Watchers, Etos, Kruidvat etc. Niet alleen op grote schaal ‘vermarkten’ maar ook op kleine schaal met aanbieders in de wijk. De curatieve sector als het ware zelf de ‘public health sector’ moet worden. Preventie zou vanuit de curatieve zorg georganiseerd moeten worden. Bij de opzet en de uitvoering van het project kijken naar wat er al aanwezig is in de wijk. Niet opnieuw het wiel willen uitvinden, niet professionaliseren. Bij de bekostiging van preventie kiezen voor populatiebekostiging op de lange termijn (denk aan 5 jaar, 10 jaar).
Hopelijk hebben ze wat gehad aan onze bijdrage, ben benieuwd naar hun verdere bevindingen.

-   Scenarios voor samenwerking met de VHN
Deze week goed overleg gehad met de VHN en inmiddels hebben we een aantal scenario's voor de samenwerking tussen beide verenigingen. Bespreken we op korte termijn met de besturen.

Inlezen op competentieprofiel wijkverpleegkundige
Op verzoek van de VenVN toegetreden tot hun adviescommissie inzake het competentieprofiel voor de wijkverpleegkundige. Een belangrijk thema om hierover een gezamenlijk beeld te krijgen.

Discussie bijeenkomst casemanagement op VWS
Morgen op VWS een discussie over casemanagement. Onze inzet is natuurlijk het voorkomen van allerlei nieuwe functionarissen. Het is natuurlijk een rol en geen functie.

ROS medewerkersdag 7 juni 2012
Met een aantal ROS directeuren het programma voor de ROS medewerkersdag op hoofdlijnen besproken. Het lijkt er op dat we echt de diepte ingaan over de rol van de ROS en de rol van de adviseurs. Geen eenvoudige klus maar goed dat we er zo open over kunnen spreken, 

VGZ beleid voor Regionale Ondersteunings Structuur
Met de zorgverzekeraar VGZ gesproken over hun beleid t.a.v. de ROS'en. Was een open gesprek en goed dat VGZ zo genuanceerd nadenkt over de ondersteuning in de eerstelijn.

Planetree
Goed gesprek gehad met Planetree en Zorgroep Almere. De eerste resultaten zijn positief. Voor de zomer een ledenbijeenkomst over dit thema.


zondag 19 februari 2012

Een GGZ weekje

Sneeuw is weg en lekker weer lopen
De sneeuw is weg maar een gure wind in Oldemarkt en spekglad. Rondje hardlopen en als ik de kerkklok weer zie dan is het nog 1,5 kilometer, dat is zo'n lekker gevoel. Zeker vanochtend want het lopen was alweer 4 weken terug. 


GGZ Convenant
De LVG is uitgenodigd om mee te werken aan het GGZ convenant. De reguliere GGZ partijen, VWS en de zorgverzekeraars zijn hier al een tijdje mee bezig.
De teksten die voorliggen gaan duidelijk de goede kant maar ademen nog wel de intramurale zorg uit. Maar zeker de flexibilisering van de POH GGZ biedt kansen. Op dit moment zijn er zo'n 670 POH-GGZ "ers en dat aantal zal in de komende jaren moeten verdubbelen.
Ook de chronisch (stabiele) psychiatrische patiënt zal onder begeleiding van de bijvoorbeeld een SPV'er gewoon in de wijk moeten kunnen wonen. Dat vraagt om een sterkere lokale sociale infrastructuur en goede samenhang met de eerstelijnsgezondheidszorg. Volgende week spreken we verder met VWS en komen de cijfers in beeld. Dat wordt een spannend moment. Mijn inzet is gericht op een forse overheveling binnen het BKZ naar de eerste lijn. 


Daarnaast hebben we in het beleidsplatform basiszorg GGZ afgesproken om op 25 april een paar uur de tijd te nemen om de profielen en de competenties uit te schrijven. Zo'n functionele omschrijving kan behulpzaam zijn maar het moet ook goed aansluiten bij een werkbare uitvoering. 


Samenwerking met VHN en de ketenadviesgroep
Afgelopen week met Hans Maarten Bolle afspraken gemaakt over de voorgenomen samenwerking. Voor de kamer zorggroepen en de ketenadviesgroep hebben we afgesproken dit jaar alle bijeenkomsten gezamenlijk te doen. Voor wat de samenwerking met VHN betreft hebben we een aantal afspraken gemaakt en werken we verschillende scenario's uit. De planning is voor de zomer definitieve voorstellen aan de leden te kunnen doen.


Kamerdebat zorglandschap
Met een aantal kamerleden gesproken over het kamerdebat zorglandschap. Het onderwerp populatie-bekostiging begint te leven en wordt een thema. Alhoewel de term populatie-bekostiging voor de VVD misschien toch teveel associaties heeft met "plan-economie".
Maar de nood breekt wetten want er lijkt een breed draagvlak te ontstaan om toch nog eens anders tegen het stelsel aan te kijken. Ik hoorde een radio-interview met  Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de Sociaal-Economische Raad) en deze maakte al duidelijk openingen naar invalshoeken. 
De SER staat open voor nieuwe suggesties. heb je nog ideeën ? 
Kijk eens op: SER
Als LVG willen we heel graag onze studie die momenteel door Nyfer wordt verricht in deze discussie brengen. Hopelijk is dit advies op tijd klaar om de SER te voeden.


Voorbereiding kamerdebat 29/2
Ben me ook aan het voorbereiden op het kamerdebat van 29/2 over de huisartsenzorg. Niet dat er veel ruimte is voor wilde plannen want de coalitie houdt alles keurig op slot. Maar toch frappé toujours. 


Arbeidsvoorwaarden Gezondheidscentra
Deze week met onze commissie arbeidsvoorwaarden en met de vakbonden opnieuw in gesprek. Waar we het over eens zijn en waar we het niet over eens zijn ligt nu allemaal op tafel. De marges zijn krap en deze week zullen we toch een stapje verder moeten komen. 


Evaluatie Kien Legal
De LVG heeft een helpdesk contract voor juridische vraagstukken met Kien Legal in Rotterdam. Dinsdag evalueren we het contract en de vraagstukken die aan de helpdesk worden voorgelegd. Van de meeste leden hoor ik positieve geluiden over de service en dienstverlening. We zien wel dat de dynamiek in de markt veel meer juridische vragen oproept. Soms denk je wel eens dat economen en juristen een geheim verbond met elkaar hebben afgesproken. Het beleid van de ene sector houdt de andere sector in leven (is een grapje..).


De Eerstelijns
Dit weekend ook nog mijn bijdragen voor de eerstelijns gemaakt.
Bij wijze van voorproefje een deel van mijn redactioneel.


We kennen de sterke punten van de huisarts. Als we nu eens op dezelfde wijze de verpleegkundige zorg in de wijk samenbrengen. Niet alleen voor de somatiek maar ook de SPV’er voor de (stabiele) chronisch psychiatrische patiënt, de casemanager voor dementie en de verpleegkundig specialist voor de palliatieve zorg. Als we deze functies nu eens iets generalistischer maken. Dan hebben we het over 2-3 generalistische verpleegkundigen per huisarts. Wellicht kunnen die ook nog een eigen praktijk voeren, zeg maar de verpleegkundige praktijk in de eerste lijn. Samen met de huisarts zijn ze verantwoordelijk voor een populatie. Minder verwijzen, thuis mogen sterven, versterken van gezondheidsvaardigheden en het beter verbinden van de formele zorg met de informele zorg.
Een zelfstandig tarief voor verpleegkundige en velen gaan deze handschoen in de praktijk oppakken. 



ROS medewerkersdag 7 juni
Deze week gaan we ook de ROS medewerkersdag 7 juni 2012 voorbereiden. Wat is de boodschap, wat gaan we brengen en hoe maken we er een inspirerende dag van? Nog geen idee, maar dat komt in de loop van de week vast wel (hoop ik).




Interview in farma-magazine
Lees ook nog een interview met mij in farma-magazine. 
http://www.intranet.farmacieenzorg.nl/pages/LBLibraryNews.asp?articleid=130934&LBState=view&LBPreState=1&LBId=36182&LBCatId=1152



maandag 13 februari 2012

Guus Schrijvers innovatieprijs

Vanuit mijn werkkamer kijk ik uit over het ijs en zie het laatste schaatsplezier. Voor mij ontbreekt het net aan tijd om de schaatsten onder te binden (zou eigenlijk wel moeten, maar ja).

Patient participation
Voor week bij zorggroep syntein in Boxmeer een discussie mogen voorzitten met regionale patiënten/consumenten organisaties. De centrale vraag is hoe kunnen we gebruikers van zorg op een goede manier inspraak geven in de zorg. De LVG is samen met het RIVM mede-uitvoerder van het ZonMW project " Patient participation in organizational decision-making
processes in Care Groups". Volgende week is een tweede expertmeeting bij het Huisartsenteam in Etten-Leur. Daar gaat het vooral over de inzet van sociale media. Spannend hoe we anno 2012 hier bij zorggroepen vorm aan kunnen geven. Het plan is om samen met RIVM een handboek op te stellen. Ook leuk om "jong"talent van het RIVM aan het werk te zien. 

Kwartetten 
Vorige week samen met VWS (directies PG en CZ) en GGD Nederland de opzet besproken voor een workshop op het congres Volksgezondheid (http://www.ncvgz.nl/). Het wordt een spel á la kwartetten, met volksgezondheidsvraagstukken die gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars en bewoners moeten aanpakken. 

Guus Schrijvers met emeritaat op 1 oktober 2012
Ik wist dat het er zat aan te komen maar dan is zo'n bericht in zijn nieuwsbrief toch weer verrassend. 
"Na een jaar wikken en wegen heeft ondergetekende vorige week besloten om op 1 oktober voor 100% met pensioen te gaan. Ik ben dan 63. De eerste jaren van mijn emeritaat wil ik een handboek schrijven over zorginnovatie. Mijn promovendi in de pijplijn blijf ik begeleiden. Voor nascholing en lezingen ben ik na 1.10  ‘inhuurbaar’. De nieuwsbrief blijft verschijnen. Op donderdagmiddag 27 september geef ik een afscheidscollege over het onderwerp “meer patiënten behandelen met hetzelfde aantal artsen, verpleegkundigen, gebouwen, bedden  en geld: ja, dat kan”.  Noteer je alvast die datum?"
Buitengewone prestaties door een buitengewone hoogleraar en buitengewoon aardige man, wat mij betreft hoogtijd voor de Guus Schrijvers innovatieprijs of zoiets. Iedereen heeft nog maanden de tijd om iets moois te verzinnen.

CAO gezondheidscentra
Als lid van de onderhandelingsdelegatie kan ik u melden dat we ergens halverwege zitten, er lijkt een soort van overeenkomst te ontstaan. Maar we moeten nog terug naar onze achterbannen. De marges om tot een overstemming te komen zijn klein en vele werkgevers krijgen hun begroting maar net sluitend.

Samenwerken met de VHN
Deze week gaan Hansmaarten Bolle (directeur VHN) en ik starten om de samenwerking tussen de VHN en de LVG verder vorm te geven. We sturen aan om voor de ALV's in het voorjaar een voorstel te hebben. De belangen van de VHN en de LVG zijn vrijwel overlappend dus we zouden tot overeenstemming moeten kunnen komen.
1967 nieuw cowboy-pak

Nieuwe websites LVG
Deze week de laatste teksten en details voor de LVG website afmaken. Zon'n nieuwe website voelt alsof je samen met je moeder nieuwe zomerkleren gaat kopen. Of een comboy-pak zoals in 1967.

POH GGZ platform
Deze week ook het POH GGZ platform voorzitten. Met een bestuurlijk akkoord voor de GGZ in de maak is het wel van belang dat er goed plan komt te liggen. Ik geloof niet dat de alle partijen het belang van juiste beleidsregels voor basis GGZ op hun netvlies hebben. 

Voor de POH GGZ
Samen met Trimbos is er nog een studiemiddag voor het gebruik van E-health in de GGZ. Er zit veel winst in de "blended" therapie (leuk al die nieuwe zorgwoorden). http://www.zelfhulpwijzer.nl/verwijzers/aanmelden-poh/

Jaarverslag Trimbos
Mocht ook nog optreden in het jaarverslag van Trimbos, vond mezelf wel wat serieus en somber (wellicht een te sterke identificatie met de doelgroep). Kijk zelf maar op http://jaarverslag.trimbos.nl/

Mooie werkweek














zondag 5 februari 2012

Terugblik op Terschelling

Terschelling was voor mij anders dan andere jaren. Ik kon pas later komen vanwege de ziekte van Gitta. Zo'n dagje rondhangen in het UMCU is ook pittig. Dus donderdag in allerijl naar Harlingen en met bijna de laatste boot naar Terschelling. Bij aankomst mooi koud weer en binnen een warm onthaal. Veel mensen gesproken. De buzz words zijn dit jaar populatie bekostiging, shared savings en regionale samenwerking. VWS driftig op zoek naar nieuwe verhoudingen en afspraken met het eerstelijns zorgveld. Maar tegelijkertijd ook het besef dat het vertrouwen tussen partijen weg lijkt te zijn. 
Maar ook een gedeeld beeld dat er nu echt wat moet gebeuren. De zorg wordt echt onbetaalbaar. Het beeld van een zandloper door de voormalig baas van Uvit, Edwin van Velzel bleef wel hangen. Mijn presentatie is terug te zien op http://www.slideshare.net/leokliphuis/terschelling-2012


De terugweg was indrukkend met al dat ijs in de haven. De boot lag vastgevroren. Krijg je wel het gevoel dat je op expeditie bent.




Veel schaatsplezier iedereen.