vrijdag 24 augustus 2012

Vakantie weer voorbij










Voor ons was vakantie weer een paar stappen dichterbij naar Cape Finisterre en onderweg hier en daar een mooi glas wijn. Maar afgelopen weken toch nog wel wat gedaan natuurlijk.....


Carte blanche voor de POH GGZ 

In het vervolg op het GGZ convenant met de NZA gesproken over de technische uitwerking. De extra financiële ruimte en de onderbesteding van de POH GGZ geven de mogelijkheid om een forse impuls te geven aan de POH GGZ. Partijen hebben de NZa geadviseerd om het aantal uren POH GGZ vrij te geven en de salaristoeslag in stand te houden. Zorgaanbieder en zorgverzekeraar kunnen dan, op basis van de noodzakelijke vragen in de wijk/populatie afspreken om bijvoorbeeld wel 20 uur POH GGZ in te zetten.
In het beleidsplatform basis GGZ van de week de eerste verkenningen uitgevoerd om te kijken hoe we modellen kunnen maken om de flexibilisering van de POH GGZ per 2014 vorm kunnen geven.
Wat mij betreft hebben huisartsen, gezondheidscentra of zorggroepen straks de mogelijkheid om ruim e-health, SPV capaciteit voor de chronische patiënten en budget om medisch specialistische consultatie in te kopen.
Als het beddenvolume in de GGZ (-30%) wordt afgebouwd zullen we de eerste lijn fors moeten versterken.

ROS en parels

Het ROS netwerk heeft besloten geld en deskundigheid te focussen op de 4 parels. Dit naar aanleiding van het succes van de wijkscan. De nieuwe thema's zijn substitutie, ouderenzorg en basiszorg GGZ. Deze parels worden concrete instrumenten die ROS-adviseurs kunnen inzetten bij hun dienstverlening aan eerstelijns zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars.
Het wordt immers steeds meer duidelijk dat politieke partijen echt willen investeren in de eerste lijn. Natuurlijk begint het met visie en geld maar het gaat ook om implementatie en lokaal verbinding leggen tussen partijen.
De komende maanden werkt het ROS netwerk aan de verdere uitwerking van deze parels. 
Meer willen weten over ROS'en? Kijk op http://www.lvg.org/?page_id=150 

Mededingingswetgeving

De KNMG heeft KPMG Plexus en Van Doorne Advocaten opdracht gegeven voor het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar het effect van de toepassing van de Mededingingswet in de zorg. Op verzoek van de KNMG ben ik toegetreden tot de begeleidingscommissie van dit onderzoek. Eind van dit jaar worden de resultaten van dit onderzoek duidelijk. Op zich een mooi moment. Marktwerking in de zorg is immers voor SP (nu 38 zetels in de peilingen) en PVDA  een expliciet onderdeel van de campagne.

PvdA heeft concrete plannen voor zorg in de buurt

Met 10.000 wijkverpleegkundigen en 1.000 centra maakt de PvdA heel concreet wat hun plannen zijn met de eerste lijn. Deze plannen sluiten nauw aan wat wij als LVG willen bereiken. De financiële onderbouwing (terugdraaien van de marktwerking) is nog niet geheel uitgewerkt. Maar als je andere zekerheden in het stelsel gaat inbouwen zijn de nu verplichte reserves bij instellingen en zorgverzekeraars niet nodig. Lijkt wel geld te zijn wat je snel weer in het systeem kan terugbrengen.
Ik zou zeggen PvdA hier nog even aan rekenen.. Meer lezen kijk op :http://www.pvda.nl/data/sitemanagement/media/2012/augustus/Actieplan_Zorg_Klijnsma_2012.pdf



Integraal chronisch Zorgprogramma in model
Op verzoek van ZonMW ben ik voorzitter geworden van de begeleidingscommissie die kijkt naar de implementatie van het model. Het project is de uitwerking van het raamwerk individueel zorgplan. Op deze wijze kan per individu de zorgbehoefte in kaart worden gebracht.
Eind van dit jaar zullen de resultaten er moeten liggen. Voor zorggroepen en gezondheidscentra van belang omdat bijvoorbeeld zorgverzekeraar Achmea op deze wijze wilt gaan contracteren in de toekomst. Zie onderstaand het Achmea model.
Eerstelijns akkoord VWS en veldpartijen
Na het hoofdlijnen akkoord met de ziekenhuizen, GGZ en de huisartsen wil de minister ook een afspraak met de eerste lijn. Het gaat hierom concrete afspraken die voortvloeien uit de brief zorg en ondersteuning in de buurt.
In de zomer hebben we een aantal malen over de inhoud gesproken. Om tot goede afspraken te komen lijkt een samenhangende visie op de curatieve een voorwaarde. Daarnaast is een samenhang noodzakelijk met de AWBZ en de WMO. Zo is de tijdelijke maatregel om het project zichtbare schakel van ZonMW over te hevelen naar het gemeentefonds wellicht goed bedoeld, het meest haalbare, maar qua integrale sturing zowel politiek als beleidsmatig te bestempelen als broddelwerk.

Reputatie onderzoek Achmea

Ik ben ook nog geïnterviewd voor een reputatie-onderzoek voor Achmea. Goed dat ze dat doen. Ik heb gepoogd er met enige afstand naar te kijken en niet alle emoties van de LVG leden terug te geven. Maar het was input voor mijn nieuwe column in de Eerstelijns. Met een knipoog naar Tena en Youp. 

Samenwerking VHN en LVG

Ook nog een aantal malen met de VHN gesproken over de voorgenomen samenwerking. Volgens mij komen we inhoudelijk wel op één lijn en zijn de verschillen in strategie wel te overwinnen. In de ALV van november kunnen hopelijk met concrete plannen komen.

Stoppen met roken

Op verzoek van een aantal leden met het platform SMR gesproken over de werkwijze en kosten van de registratie van de SMR hulpverleners. Ze komen snel met nieuwe, goedkopere voorstellen. In de bijeenkomst voor de zorggroepen op 12 september zullen ze het eea toelichten.

Regie aan de poort

De LVG organiseert samen de met de RVZ en European Business Studies op 12 december 2012 een congres over het RVZ advies " de bomen en het bos; de patiënt, zijn vraag en het landschap".
Met ook een internationale dimensie o.a. Gina Browne (McMaster University Ontario) en Mike Farrar CEO van de NHS. Het programma is bijna klaar, wat mij betreft een prima verdieping op het thema.

Vectis data
Leuk voorbeeld wat je met vectis data kan doen. Goed van ZN

https://dl.dropbox.com/u/96542585/120629_Rapport%20Dementie_1.0%20definitief.pdf

Tsja, vakantie weer voorbij, het worden weer drukke maanden.





vrijdag 29 juni 2012

Epidemie van keizersneden

In de wandelgangen van de masterclass voor integrale verloskunde hoorde ik een mooie theorie die in een keer weer goed weergeeft waartoe een bepaalde beleidsmatige ontwikkeling en bekostiging kan leiden. In dit geval de medicalisering van de zwangerschap/ geboorte die leidt tot langzame maar gestage stijging van het aantal keizersneden. Op dit moment circa 15%. (Er zijn landen met een veel hoger percentage). 


Op den duur is de trend gezet, wordt gewoon bevallen een uitzondering en is alles lekker planbaar voor vrouw en gezondheidssysteem in blokjes van 3/4 uur. Medicalisering is een zeer complex fenomeen, niemand wil het maar toch gebeurd het. Volgens mij is dit ook een van de valkuilen van het beleid van CPZ (http://www.collegepz.nl/) beleid maken zonder een duidelijke focus op de public health aspecten.




Overigens was de afronding van de masterclass Integrale Verloskunde (http://www.juliusacademy.nl/) een succes. Mooie casussen en beleidsvraagstukken waar de deelnemers hun geest aan konden scherpen. Ik heb nog maar even een foto gemaakt van alle deelnemers met diploma.






Vereniging van gezondheidscentra Zuid Nederland
Deze week waren alle leden van de gezondheidscentra Zuid Nederland weer in vergadering. Centraal thema was de voortgang van de implementatie van de 11 ambities van de LVG. Met steun van ROS Robuust zijn bijna bij alle centrale wijkscans gemaakt en zijn er gesprekken gaande over de uitkomsten. Kortom wat zijn de 3 grootste (gezondheids) problemen van de populatie waarvoor het centrum werkt.
Ook nieuw is dat we de prestaties van de verschillende centra goed in beeld houden. 



Een andere ambitie betreft het realiseren van het online afspraken. Twee centra hebben hier al de nodige ervaring mee. Namens de verenging tekent Wim Ooms een mantelovereenkomst met het bedrijf Onlineafspreken.nl (zie http://www.onlineafspraken.nl/) We hebben een mooie deal afgesproken om de centra te ondersteunen bij het implementeren van deze nieuwe werkwijze.




Politieke lunch
Voorafgaande aan de ALV van de LVG hadden we met kamerleden van D66, Groen Links en PvdA een goed debat. Er valt in september voor de zorg echt wat te kiezen. Wordt het PvdA en SP dan zal de rol van de zorgverzekeraars gaan veranderen. Gemeenten zullen een grote rol krijgen en de bekostiging van de huisarts zou best wel eens via het gemeentefonds worden geregeld.
Wordt het "Kunduz" dan zijn gaan we op dezelfde weg voort en ligt het vraagstuk hoe realiseren we  "samenhang in een gereguleerde marktomgeving". Gaan we rechtsaf dan zal de zorg verder liberaliseren. Ach het is allemaal vrij overzichtelijk eigenlijk. Ons pamflet (zie http://www.lvg.org/wp-content/uploads/pamflet.pdf)




ROS directeuren heidag
Voor een "beleidsmaker" gaat er toch niets boven een heidag. Dit keer met de directeuren van regionale ondersteuningsstructuren. De inzet was om te komen tot gezamenlijke prioriteiten en werkwijze. Pittige gesprekken over positionering, implementatie, van buiten naar binnen enzovoort. Maar ook veel onderlinge steun en gezamenlijk beeld. Resultaat 4 mooie parels, die we gaan uitwerken. Maar daarover de komende weken meer...


Jurylid
Ben deze week ook nog gevraagd om op te treden als jurylid bij de Zorggroep Almere. In het kader van hun deelname aan Planetree.






Kijk maar eens op www.planetree.nl als je hierover meer wilt weten. 
Ben benieuwd welke projecten worden ingediend en wat deze teweegbrengt bij hulpverleners en klanten van de zorggroep Almere.








Programma kennisdag LVG 2012
Samen met Michaela deze week het programma voor de LVG kennisdag gemaakt. Staat binnenkort op de lvg site. Weer leuk programma voor LVG leden. Reserveer 13 september.


Nascholing voor adviseurs ROS Amsterdam (http://www.1stelijnamsterdam.nl/)
Gisterenmiddag een bijdrage geleverd aan de nascholing van de ROS adviseurs van Amsterdam. Zonder sheets, maar gewoon in de vorm van debat en thema's van mij en de adviseurs. Doel nieuwe inzichten verkrijgen. Hoe staat het met de eerste lijn, wie doet wat en waarom, hoe krijg je ergens op welke niveau beweging in, wat zijn lokale helden en hoe positioneer je jezelf als adviseur, ROS.
Viel onder de noemer "crucial conversations".


Verrassing
Kijk daar heb je partners (geliefden) voor nodig. Deze week werd ik ontvoerd naar Paleis Soestdijk voor de opera. Een unieke voorstelling. Dan vergeet je al snel weer alles wat met de eerste lijn heeft te maken.a









donderdag 21 juni 2012

When ideas have sex

Met deze mooie verwijzing naar de Ted-speech van Matt Ridley gingen we gisterenavond in debat over de toekomst van het centrum voor gezond leven. Ongeveer 5 jaar geleden werd dit centrum onderdeel van het RIVM, met als opdracht om initiatieven op het terrein van de gezondheidsbevordering te verbinden en te valideren. Vele honderden initiatieven in de gezondheidsbevordering werden tegen het licht gehouden. Inmiddels zijn er klein aantal echt gevalideerd en een groter aantal lijken robuust genoeg om te adviseren. Kennis heeft alleen waarde als je het gaat verspreiden en het ook wordt toegepast. In de afgelopen jaren hebben de instituten voor gezondheidsbevordering (GBI's) hier een grote slag in gemaakt. Kennis zou als een soort white label beschikbaar moeten komen om de ieders website. Een beetje als een plug-inn van buienradar. Zo kent de BMI meter van het voedingscentrum 4 mln unieke bezoekers per jaar. De aanwezigen hadden sterk de behoefte om (in tegenstelling tot de laatste preventienota van VWS) concrete doelen te formuleren wat we eigenlijk met gezond leven bedoelen en wat we willen bereiken. Een lekker pittig debat maar daar kon Mariken Leurs (foto) hoofd van het centrum wel tegen. Nog even even nagenieten van Matt Ridley kijk op http://www.youtube.com/watch?v=mNFRg1Tu1y8
Of kijk ook eens op http://www.loketgezondleven.nl/






GGZ convenant
Maandagochtend (heel) vroeg ik heb namens de LVG een handtekening gezet onder het convenant GGZ. Ministers Schippers vond dit convenant verstrekkender dan het hoofdlijnenakkoord met de ziekenhuizen. De mogelijke consequenties van deze afspraak betekenen inderdaad een keerpunt in de GGZ. Op een zorgvuldige manier de extramuralisering van de GGZ handen en voeten geven en mensen met psychiatrische ziekte op een zelfde manier behandelen als een somatisch aandoening. Zal veel professionele en bestuurlijke hygiëne vergen om onze cultuur te veranderen. Voor de eerste lijn zal dit betekenen dat we de GGZ ondersteuning nu echt gaan versterken. We weten dat na jarenlange ervaringen met de projecten zoals "tussen de lijnen" en "diabolo" de praktijk zonder meer weerbarstig is te noemen. Goed dat de NHG recent haar richtlijnen heeft verbeterd. http://nhg.artsennet.nl/actueel/Nieuwsartikel/NHGStandaard-en-voorlichtingsteksten-Depressie-geactualiseerd.htm
In het beleidsplatform van basis GGZ gaan we (o.a. op basis van de visie van de kaderhuisartsen GGZ) nu werk maken van de flexibilisering van de POH GGZ functie zodat eerstelijnsaanbieders hier met verzekeraars goede afspraken over kunnen maken.
Lees heel het convenant : http://www.lvg.org/wp-content/uploads/Akkoord-GGZ-18-06-2012.pdf
Schippers bidt nog even of de LVG wel ondertekend :)
Brandbrief farmacie
Een groot aantel leden hebben bij ons aangedrongen om bij de Tweede Kamer onze zorgen over de exploitatie van een apotheek aanhangig te maken. Kijk hier voor onze brief  http://www.lvg.org/wp-content/uploads/12-06-12-LVG-Brandbrief.pdf
Veel leden hebben hier positief op gereageerd. Opmerkelijk was een "zure" reactie van de KNMP. Zij vonden dit in strijd met hun public affairs lijn om het alleen over de inhoud te hebben. Maar ja, wat heb je aan inhoud als je de deur moet sluiten. In mijn redactioneel van juli in de eerstelijns besteed ik onder de noemer "fair trade" maar weer eens aandacht aan een gezonde marge om je bedrijf te kunnen runnen (en dat heeft alles te maken met een goede zorg).


Politieke lunch
Voorafgaande aan de ALV van de LVG hebben wij maandag een debat met een aantal kamerleden. ter voorbereiding op dit debat is pamflet op gesteld. Dit zijn de punten die we graag in debat willen brengen.






GlaxoSmithKline
Met GSK gesproken over de toepassing van mijncopdcoach.nl. Mooi hoe deze nieuwe toepassingen in praktijk nu echt gebruikt gaan worden. Samen een plannetje aan het maken hoe we hier wat extra aandacht voor kunnen realiseren.


Beter inkopen voor eerstelijnszorgbedrijven
De LVG heeft een mantelovereenkomst afgesloten met Captise. Beter inkopen levert gewoon geld op en met meer volume en meer kennis van logistieke processen kunnen we hier nog de nodige winst boeken. Voorafgaande aan de ledenvergadering van 26 november hier een praktisch workshop voor organiseren. Met een beetje inkoopvoordeel heb je het lidmaatschap van de LVG er zo uit.


Verloskunde
Mijn kritische column over medisch marketing in de verloskunde is verkocht aan het blad Verloskunde. 
Twee mijlpalen. Een tekst verkocht, maar veel belangrijker dit moeten we echt tot een thema maken.


CAO gezondheidscentra
De speciale bijzondere salarisregeling voor de huisarts in de CAO gezondheidscentrum bleek een onneembare stap in het overleg tussen bonden en werkgevers. Om nu de andere medewerkers niet de dupe te laten zijn hebben de werkgevers van de centra een innovatief besluit genomen. Eenzijdig worden nu tal van verbeteringen op het terrein van inschaling en trendmatige salarisverbeteringen zonder CAO akkoord doorgevoerd. 
Alle medewerkers die vallen onder deze CAO zijn via hun werkgever inmiddels geïnformeerd.
Nu gaan volop aan de slag om de beloningsregelingen in lijn te brengen met de prestatiecontracten die we met zorgverzekeraars afspreken. Best ingewikkeld en spannend.













maandag 11 juni 2012

Hallo dokter bent u daar ?

Onder deze mooie noemer zijn de webdiensten van de zorggroep Almere recent gestart.Met behulp van DigiD kunnen de inwoners van Almere nu afspraken maken, herhaalrecepten, internetconsulten en nog veel meer.

De eerste keer in Nederland dat op deze schaal deze diensten voor klanten beschikbaar komen. Daarmee gaat de Zorggroep Almere een nieuwe spannende fase in. Ben heel benieuwd hoe de klanten van zorggroep hierop gaan reageren maar ook wat dat allemaal betekent voor de organisatie, de werkprocessen. Almere zet hiermee een nieuwe norm.




ROS medewerkersdag
Na 2 jaar weer een dag met de medewerkers van ROS'en. Waar staan we gezamenlijk voor en waar gaan we naar toe. Een sterk inhoudelijke programma. Ik mocht mijn visie geven op de toekomst en daar kwam een goed debat uit voort. Bekijk mijn bijdrage op: http://www.slideshare.net/leokliphuis/rosmedewerkersdag-7-62012
Pien van Langen was een prima dagvoorzitter en de zanger zette alles weer in perspectief. Binnenkort gaan de directeuren van de ROS'en in gesprek hoe zij gezamenlijk de eerste lijn nog beter kunnen ondersteunen.

Coalities in de care, who cares?

Onder deze uitdagende titel heb ik een bijdrage geleverd aan een debat over de care. Onder leiding van de voormalige minster van VWS Ab Klink was een selecte groep bij elkaar om hierover van gedachten te wisselen. Mijn bijdrage tref je aan op : http://www.slideshare.net/leokliphuis/coalities-in-de-care-4-62012




Ouderenzorg AMC en VuMC

Op 5 juni bij een ouderenzorgmarkt in het AMC geweest. Goed om te zien dat het Nationaal programma Ouderenzorg (NPO) verschuift van academisch onderzoekspotje naar een dichtbij de praktijk staand programma. 

 
In mijn bijdrage het nut van de verpleegkundige praktijk in de eerste lijn nogmaals benadrukt. Het CSO (koepel van ouderenorganisaties) kwam met een prachtige argumentenkaart.

GGZ convenant
De laatste loodjes worden gelegd aan het GGZ convenant. Zoals de teksten nu zijn een grote verbetering voor de eerste lijn. De flexibilisering van de POH gelden bieden grote kansen voor de eerste lijn en een sterke verbetering voor de huisartsenzorg.
Politieke lunch 25 juni 2012
Voorafgaande aan de ledenvergadering van de LVG hebben we een politieke lunch. Deze week ons pamflet afmaken wat we aan de kamerleden kunnen meegeven. 
Helaas kunnen VVD en CDA niet komen. Laten we hopen op een leuke discussie en dat we de kamerleden van onze plannen kunnen overtuigen.

Knuffelen
Zondag aangenaam verrast door de nieuwsbrief van Guus Schrijvers.
Wat een prachtig bericht :

Wat leuk om daar een recept-regelvergoeding voor te krijgen of wat dacht u van: helaas vergoeden wij geen knuffels omdat dit de therapie is voor ziekten met een lage ziektelast. 

Ik ga maar weemoedig naar de zonsondergang kijken vanuit mijn "kantoor"..




vrijdag 1 juni 2012

Papierloos vergaderen

LVG 3.0 heeft ook zijn intrede gedaan bij het bestuur van de LVG. Met behulp van IPAD's en het programma MyDocs wordt er zeer gestructureerd vergaderd. Dat scheelt een paar uur kopiëren, versturen en porto. Ook belangstelling kijk maar eens op www.papierloosvergaderen.nl


GGZ
Deze week met NZA en ZN overleg gehad over de bekostiging van de POH GGZ per 1-1-2013. E.e.a. ter voorbereiding op de aanwijzing die VWS gaat sturen naar de NZA. De actuele vragen zijn; wat gebeurd er met het tarief per 1-1-2013 (de opslag) en wat zijn de plannen per 2014. E.e.a. in het licht van het GGZ akkoord wat hopelijk nog voor de zomer wordt getekend.
De flexibilisering van de POH GGZ functie geeft een goede mogelijkheid om de huisartsenzorg verder te ondersteunen bij het voorkomen van onnodig doorverwijzen naar de GGZ en de eerste lijn te ondersteunen bij de noodzakelijke extramuralisering van de GGZ.
Een detail is nog de ophoging van het begrotings kader zorg (BKZ) voor dit onderdeel.


Consultatiebijeenkomst huisartsenbekostiging
De Nederlandse Zorgautoriteit bereidt een advies voor over de bekostiging van de huisartsenzorg en geïntegreerde zorg. Bijgaand consultatiedocument betreft een conceptadvies. Kijk op  http://bit.ly/KRF6ef Deze week mocht ik onze visie geven op dit rapport en wat dat moet betekenen voor de huisartsenbekostiging. Kijk even op deze link voor mijn presentatie. http://www.slideshare.net/leokliphuis/nza-29-52012


LTA diabetes, de weerbarstige praktijk 
Deze week een gesprek geleid tussen de internisten van de Rotterdamse ziekenhuizen en de zorggroepen van Rotterdam en omstreken over de werking van de landelijke transmurale afspraak diabeteszorg.
Toch de gezamenlijke conclusie dat lang nog niet alle diabetes-patiënten op de juiste plaats worden behandeld. In Rotterdam is de helft van de huisartsen nog niet aangesloten bij een zorggroep (wat natuurlijk geen garantie voor kwaliteit is) en nog steeds krijgen internisten diabeten die niet door de huisarts worden behandeld. Het was goede discussie en in het najaar weer sessie om de uitkomsten van een werkgroep te bespreken. Goed dat ook Achmea en het NAD aanwezig waren en goede bijdrage konden leveren.


Zorgpoort
Ook bestuursvergadering Zorgpoort gehad. Het thema voor de bijeenkomst op 31 oktober wordt de jeugdgezondheidszorg en zal samen met jeugdpoort worden ontwikkeld. 
Wat mij betreft kiezen we voor een inhoudelijk thema zoals "obesitas bij kinderen" en aan de hand hiervan kijken welk beleid, wet en regelgeving hiervoor ondersteunend kan werken. 


Palliatieve zorg
Samen met Ad Standaard van Obelon gesproken op VWS over de verbreding van de palliatieve zorg naar het thema "thuis mogen en kunnen overlijden".
Wat is er voor nodig om de eerste lijn hiertoe in staat te stellen. Voor patiënten, hun naasten en voor hulpverleners een echte verbetering. Zorg die echt thuishoort in de eerste lijn.
Langzamerhand komt er meer erkenning voor de netwerken en koppeling van de wereld van de palliatieve zorg en de reguliere zorg.
Kijken of we dit thema kunnen inbedden in de bestuurlijke afspraken  


Bestuurlijke overleg eerste lijn
Dit overleg is omgedoopt naar eerste en tweede lijn overleg. Het lijkt of we afspraken hebben kunnen maken over proeftuinen (populatie-bekostiging).
Helaas kunnen we met deze demissionaire minister geen afspraken maken maar we kunnen wel alles voorbereiden om in het najaar direct afspraken te maken met het nieuwe kabinet.


Opening gezondheidscentrum Lindenholt

Mocht vandaag een inleiding houden bij de opening van het nieuwe pand van de gezondheidscentrum Lindenholt in Nijmegen. Leuke om oude bevlogenheid te zijn uitgroeien naar nieuwe ambities in de wijk. Met megafoon Marie-Jose Metz, huisarts en directeur van het centrum.


Medische marketing
Lees mijn redactioneel in de eerstelijns van Juni


De rest zult u in het blad moeten lezen........


Eindexamen zitten erop.
Een blog schrijven is een hele tour als er in huis tevens voorbereidingen worden getroffen voor een eindexamengala. Onze komende generaties (zouden ze ook in de eerste lijn gaan werken?)



vrijdag 4 mei 2012

Kunduz akkoord

Razendsnel heeft de Kunduz coalitie de hoofdlijnen voor begroting 2013 opgesteld. De €9 per recept wordt geschrapt, de eigen bijdrage van de GGZ teruggedraaid en er wordt 100 mln gereserveerd voor preventie en palliatieve zorg (Stoppen met roken weer in pakket??) Daarnaast worden de salarissen van de specialisten aangepakt. Kijk op http://bit.ly/IN3wow voor het hele verhaal. Natuurlijk moet er ook weer fors worden bezuinigd. De grote vraag wordt gaan we bezuinigen of hervormen. Ben benieuwd naar de voorjaarsnota en begroting van september. Mijn opties voor hervormingen heb ik al een gepresenteerd als de nationale “ontzorgagenda”:

  • stimuleren eigen kracht, zelfzorg en zelfmanagement,
  • versterken relatie formele / informele zorg;
  • ondersteunen mantelzorg;
  • gemeentelijke preventiestandaarden
  • vermarkten selectieve preventie;
  • geïndiceerde preventie in zorgprogramma's en basisverzekering;
  • versterken verpleegkundige praktijk;
  • minder verwijzen naar specialistische zorg;
  • sneller terugverwijzen naar generalistische zorg;
  • thuis overlijden als norm;
  • diagnostiek rationaliseren;
  • beter geneesmiddelengebruik.
Heeft u nog suggesties mail naar kliphuis@lvg.org 


Netwerken palliatieve zorg
Ongeveer 1,5 jaar geleden heb ik samen met de bureau Obelon, Agora, IBMG en een aantal netwerken voor palliatieve zorg op de hei gezeten. Daar hebben we het "programma van eisen " voor de palliatieve zorg opgesteld. Veel is terug te vinden in het artikel in de eerstelijns http://bit.ly/IB4jdL 
De netwerken van palliatieve zorg zijn volwassen aan het worden. Kijk maar eens in onderstaand overzicht van een van de regio's.

Eigenlijk zou thuis mogen dood de norm moeten worden. Naast de kwaliteit van overlijden voor patiënt en naasten zou het onze schatkist zomaar circa 200 mln per jaar besparen. Dan zullen we wel de netwerken naadloos moeten verbinden met de eerste lijn en met name aan de huisarts.


Congres de Verpleegkundige Praktijk
Was een zeer geslaagde bijeenkomst. Er was veel consensus over het generalistisch werken en ik heb weer een hoop mensen kunnen besmetten met het idee dat het wellicht goed zou zijn om ook voor de verpleegkundige in de eerste lijn te kiezen voor inschrijving op naam. Daarmee kunnen we fundamenteel kiezen voor het sturen op samenhang en wijkgericht c.q. populatiegericht werken. Wil je meer lezen kijk dan op http://bit.ly/INfi2f


De sectie wijkverpleegkundige van VeVN werkt aan een nieuw beroepsprofiel. Hopelijk heeft deze dag bijgedragen aan hun visievorming. Ook was er weer veel politieke steun voor dit onderwerp. Hopelijk kan deze steun ook leiden tot een doorstart van het project "de zichtbare schakel" dat in veel regio's voor een geheel nieuw elan heeft geleid.


Levende sociale kaart
In Leeuwarden mocht ik een sessie voorzitten onder de noemer "de levende sociale kaart". Alle hulpverleners (50) die kunnen worden betrokken bij de zorg voor kwetsbare ouderen in het werkgebied van gezondheidscentrum Bonnehus waren uitgenodigd. Aan de hand van een casus werden operationele afspraken gemaakt tussen hulpverleners en instellingen. Samen met huisarts Rein Baarsma, praktijkverpleegkundige Karen van der Meulen en buurtverpleegkundige Nannie Hornweg kregen we zicht op de sociale kaart. Als je niet oppast wordt het druk achter de voordeur. Maar aan de andere kant waren er veel hulpverleners die elkaar of elkaars expertise nauwelijks kende. Al met al een boeiende sessie die maar eens liet zien hoe complex deze zorg eigenlijk kan zijn. Ook werd duidelijk dat vroegsignalering en het voorkomen van zorg belangrijk is maar tegelijkertijd moeilijk is te organiseren. Als het gaat over betaalbaarheid van de zorg voor ouderen dat ligt de sleutel op het raakvlak tussen zorg, welzijn en participatie. 


Heidagen LVG gezondheidscentra
Twee intensieve heidagen met de gezondheidscentra achter de rug.  Veel steun, ideeën en afspraken kunnen maken over de 11 ambities. Het echte werk gaat nu beginnen met het verder uitwerken, het opzetten van de benchmark. Maar wat een leuk traject om zo gezamenlijk te werken aan ambities. Kijk op http://bit.ly/INtPuF voor een korte impressie.
Oja en ook nog stilgestaan bij de volgende 11 ambities? Wat komen daar een leuke thema's naar voren. 


Wat ga ik volgende week doen?
Overleg met de NZA over de POH GGZ
Overleg met de NZA over de huisartsenbekostiging
Overleg met het platform vitale vaten
Kijken of Kring apotheken lid willen worden van de LVG
En onder de noemer iemand moet doen ben ik van de rest van de week naar het UNISYS congres in Saint-Paul de-Vence (slechts 1 vrije middag in het programma).






zondag 22 april 2012

Verkiezingen ............

Maastricht
Afgelopen zaterdag was een mooie dag. Heerlijk winkelen, terrasje, witte wijn en een spannende tweet (binnen 1 minuut weet Nederland dat de PVV is opgestapt) Ik zag al die mensen lopen op het Vrijthof waarvan 1/3 heeft gestemd op de PVV. Al snel werd duidelijk, we koersen aan op verkiezingen in september. Ben benieuwd of het nieuwe issue van Wilders tegen Europa ipv tegen de Islam ook weer in Limburg zal aanslaan. Ik kijk eens rond op het Vrijthof, best beschaafde mensen eigenlijk die Limburgers. Zou trouwens een mooi thema voor de komende verkiezingen zijn. "de betaalbare beschaving".


Inauguratie professor Dirk Ruwaard
Dirk krijgt felicitatie van Cor (zijn voorganger)
De oratie van mijn ex-collega Dirk was de reden om naar het zuiden te reizen. Lees het en ander op site van Universiteit Maastricht. http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide4/ZuidLimburgAlsProeftuinVoorEenNieuweBekostigingVanDeZorg1.htm 
Volgens mij zullen ze in Maastricht wel in hun nopjes zijn met zo'n zwaargewicht op dit thema. Hopelijk kan Dirk een bijdrage leveren aan het project van populatiebekostiging in Zuid Limburg.
Nog prachtige uitsmijter van de decaan. Nadat Dirk eerst de plaatjes had laten zien van de achterstanden in de gezondheid in Zuid Limburg sprak de decaan over de toeristisch slogan; Zuid Limburg je zal er maar wonen (maar niet zo lang). En daarmee was de SEGV paradox weer eens duidelijk.


ROS netwerkdag
Met de ROS'en en zorgverzekeraars stilgestaan bij het werk van de ROS'en. Voor het verantwoorde verhaal kijk op http://www.lvg.org/wp-content/uploads/Impressie-Contactdag-ROS-VWS-ZN-zorgverzekeraars-2.pdf .
Volgens mij hebben we inderdaad weer eens goed laten zien waar de ROS'en voor staan en wat zij voor de verschillende groepen kunnen en moeten betekenen. Het verschilt per regio en binnen regio's kan het anders uitpakken voor verschillende beroepsgroepen. Goed was om te merken dat de verzekeraars een warm voorstander zijn van de ondersteuning. 
Ik kon ook zelfs op de foto vastleggen hoe ondersteunend ZN aan haar leden is. 


Achmea 
Afgelopen week hebben Ella Vogelaar en ik gesproken met Marjolein Verstappen en Patrick Edgar. Goed om periodiek uit te wisselen wat er speelt bij beide partijen. Afspraak gemaakt om binnenkort over integrale bekostiging c.q. populatiebekostiging in bredere kring verder met elkaar te spreken.




Menzis
Met Martin Brittijn van Menzis gesproken over hun idee om voor de gezondheidscentra te werken met het INK model. Alle voors en tegens met elkaar doorgesproken. Het blijft een puzzel om een management tool als INK echt te doen laten leven voor de professional en visa versa. Maar het blijft een zeer bruikbaar model en een herkenbaar plaatje. Afgesproken om hier met onze achterbannen verder over door te spreken.


Bestuur LVG
Lees hier de agenda van onze bestuursvergadering. Altijd weer een volle agenda. Leuk om te horen dat de nieuwe accountant van plan is onze jaarrekening goed te keuren. Volgende vergadering gaan we experimenteren met papier-loos vergaderen.


Bonusregeling huisartsen breekpunt voor CAO overleg
Helaas hebben we van de week moeten constateren dat werkgevers en werknemers t.a.v. de CAO gezondheidscentra (2011-2012) er niet uit zijn gekomen.
Teleurstelling aan beide kanten maar de aanvullende beloningsregeling (AHG) voor de huisartsen bleek het breekpunt.  Na maanden van praten zijn we het op veel punten eens geworden maar blokkeren de huisartsen met hun eis om de gemaakte spelregels te wijzigen de weg naar een oplossing. Dankzij deze opstelling blijft voor velen binnen de gezondheidscentra een loonsverhoging achterwege. Bij nieuwe bezuinigingen uit Den Haag op o.a. huisartsenzorg wordt het steeds moeilijker om tot nieuwe afspraken te komen. Eerst maar eens met de werkgevers in gesprek over de stappen die we nu moeten nemen.


Hei-sessie 23/24 april
Ter voorbereiding op de heidagen maar liefst 50 pagina's met achtergrond info naar de leden gestuurd. 
Ben benieuwd wat er allemaal uit gaat komen. 


Basis GGZ
Volgende week ook nog een invitational voorzitten over de basis GGZ. Samen met NIVEL, ROS'en, LHV, kaderhuisartsen GGZ, VWS, ZN, POH GGZ'ers en nog veel meer staan we stil bij de beschrijving van de basis GGZ en met name de rol van de POH GGZ. 
Ik zal u op de hoogte houden van onze resultaten.


De verpleegkundige praktijk
Laatste kans om u in te schrijven voor ons congres. De verpleegkundige zorg in de wijk zal in de toekomst een veel belangrijkere plaats in nemen dan nu. Alle redenen om u daarop voor te bereiden 
Kijk op http://www.de-eerstelijns.nl/congres-eerstelijns-verpleegku/




Tenslotte 
Uit wetenschappelijke onderzoek blijkt dat een beetje overgewicht licht beschermend is. Bovendien sta je ook lekker stevig in het openbaar vervoer.







zaterdag 14 april 2012

Rol van de marktmeester

Zaterdagochtend vroeg is altijd een mooi moment om te werken. Uitzicht over de weilanden met dauw er over en natuurlijk heel veel mailtjes. Onder andere van andere vroege vogels zoals Jan Joost Meijs.


23/24 april sessie voor het portfolio
Inmiddels hebben zich alweer 45 deelnemers ingeschreven en ben ik bezig met het verzamelen van alle halffabricaten. Wat mij betreft komt steeds beter in beeld dat onze ambities echt haalbaar zijn. Leuk telefoongesprek gehad met Pien de Langen van de ROS. De ROS’en willen echt een bijdrage leveren om daar waar mogelijk de gezondheidscentra te helpen met de implementatie van de 11 ambities.
Het programma betekent wel dat we twee dagen hard moeten werken om over alle punten consensus te krijgen. Ben zelf ook een beetje verliefd geworden op http://www.onlineafspraken.nl.
disruptive innovation
Denk nu niet dat ik aandelen heb bij deze club maar meer als mooi mogelijk voorbeeld van disruptive innovation in deze sector. Stel je voor dat het lukt om voor € 12 per maand per locatie alle afspraken bij het gezondheidscentrum te maken. Weg dure portals en hallo klant. Maar goed de werkelijkheid is altijd minder romantisch.

De nieuwe eerstelijns
In de nieuwe eerstelijns weer een paar leuke artikelen. Natuurlijk mijn eigen redactioneel (haha), waar ik de grote vlucht voorwaarts beschrijf en afsluit met de tekst:

De NZa is onze “marktmeester”, niet om te zorgen dat de marktkooplui zaken kunnen doen, maar om te zorgen dat mensen hun groente en fruit kunnen kopen.




Maar ook een artikel van de IGZ waarin ze de randvoorwaarden van IGZ voor gezonde zorg in de wijk beschrijven. Feitelijk maakt IGZ hier haar eigen handhavingskader voor integrale zorg. Dat sluit mooi aan bij ons portfolio.
Tenslotte ook nog zorgen over de voortgang van de “buurtverpleegkundige” Een klein rekensommetje levert het volgende op. De tien wijkzusters en hun ondersteuning kosten jaarlijks 210.000 euro. Daartegenover lopen de besparingen bij instellingen en gemeenten op tot wel 345.000 euro. Dat geeft een positieve uitkomst van 135.000 euro.

Nieuwe geluiden uit de politiek
De nieuwe voorman van de PVDA heeft zijn keuzes voor de toekomst van Nederland opgeschreven. (klik hier) Hier wordt ondermeer gepleit om de concurrentie tussen de zorgverzekeraars te stoppen. Interessant gedachtengoed. En het bleef nog lang onrustig in Den Haag (vrij naar Youp).

Convenant voor een Toekomstbestendig Competentieprofiel POH
Deze week mijn handtekening gezet onder het convenant om een nieuw competentieprofiel voor de POH te krijgen.  Dat moet september 2013 klaar zijn dus dat geeft ons alle tijd om er goed over te praten. Waar ze we het over eens: 
  • Het betreft een generalistische functie in de eerstelijnszorg,
  • De functie is gericht op de ondersteuning en begeleiding van patiënten,
  • Het betreft een functie voor zowel de geprotocolleerde zorg als de complexe zorg die een protocol overstijgend denken vereist,
  • De functie heeft voor patiënten en voor andere zorgverleners een herkenbaar profiel;
  • Het betreft een HBO-opgeleide functionaris.

Bestuurlijk overleg eerste lijn.
De minister had ons uitgenodigd voor een bestuurlijk overleg met diverse partijen (NPCF, ZN, LHV, KNMG, LHV, NVZ en de OMS) Opmerkelijk er zaten 4 ex bewindspersonen aan tafel, ja de zorg is belangrijk.
De minister wil graag een akkoord en de substitutie staat op de agenda. De OMS deed gelijk zielig die hadden al 19% ingeleverd (nadat ze er 40% hadden bij gekregen).
Er lag een voorstel om op twee tafel te vergaderen. Een bestuurlijke en een inhoudelijk. Niet iedereen kan overal bijzitten. Afgesproken dat we alleen een bestuurlijke tafel hebben. Aangezien niet alle partijen aan de inhoudelijk tafel zitten. Zoals bekend wil de LHV niet dat LVG aan zit bij het Pact van Garderen. Geeft ons de mogelijkheid onze integrale inhoud neer te zetten.

Kwartetten in de wijk
Samen met o.a. VWS, GGD, gemeenten een bijdrage geleverd aan het debat op het NVTG congres. We hadden een (kwartet) spel gemaakt om vanuit de verschillende rollen (gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten) ieders bijdrage en rol duidelijk te maken. Werd een leuke workshop en geeft hopelijk voeding aan het beleid van VWS, gemeenten en zorgverzekeraars.

Distributiemodel
De zorggroep Almere denkt na over het anders inrichten van de eerstelijnszorg. Op basis van zorgbehoefte en een gezonde bedrijfsvoering kijken ze opnieuw naar de voorzieningen in de wijk. (klik hier) Ik mocht een aftrap geven voor hun discussie. Wil je die nalezen?(klik hier)

Op bezoek bij HONK (de andere Paul Witteman)
Altijd leuk om bij een ondernemende club op bezoek te gaan. Afgelopen week was ik bij HONK. Mooi om te zien hoe ze de krachten bundelen en ze hebben de energie en de power om in hun regio verantwoordelijkheid te nemen. Ze doen veel met het ziekenhuis en zijn aan het zoeken hoe ze vorm kunnen geven aan een experiment inzake populatie-bekostiging. Ons gesprek ging over positionering, de voor, en nadelen van het zijn van experiment en wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Afspraken NVTZ
Met Marja Konings van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg afgesproken om samen met de VHN en SAN te spreken over de diensten die de NVTZ kan aanbieden voor de toezichthouders bij onze leden. Eind mei maar eens kijken of we een plan kunnen opstellen.

Komende week;
  • Eerste werkoverleg LVG zonder pand (ben benieuwd naar alle verhalen)
  • ROS contact dag bij ZN, er ligt een mooi factsheet van het ROS netwerk
  • Bestuursvergadering
  • Overleg met de bonden
  • En de inauguratie van mijn ex-collega, Dirk Ruwaard in Maastricht