zaterdag 14 april 2012

Rol van de marktmeester

Zaterdagochtend vroeg is altijd een mooi moment om te werken. Uitzicht over de weilanden met dauw er over en natuurlijk heel veel mailtjes. Onder andere van andere vroege vogels zoals Jan Joost Meijs.


23/24 april sessie voor het portfolio
Inmiddels hebben zich alweer 45 deelnemers ingeschreven en ben ik bezig met het verzamelen van alle halffabricaten. Wat mij betreft komt steeds beter in beeld dat onze ambities echt haalbaar zijn. Leuk telefoongesprek gehad met Pien de Langen van de ROS. De ROS’en willen echt een bijdrage leveren om daar waar mogelijk de gezondheidscentra te helpen met de implementatie van de 11 ambities.
Het programma betekent wel dat we twee dagen hard moeten werken om over alle punten consensus te krijgen. Ben zelf ook een beetje verliefd geworden op http://www.onlineafspraken.nl.
disruptive innovation
Denk nu niet dat ik aandelen heb bij deze club maar meer als mooi mogelijk voorbeeld van disruptive innovation in deze sector. Stel je voor dat het lukt om voor € 12 per maand per locatie alle afspraken bij het gezondheidscentrum te maken. Weg dure portals en hallo klant. Maar goed de werkelijkheid is altijd minder romantisch.

De nieuwe eerstelijns
In de nieuwe eerstelijns weer een paar leuke artikelen. Natuurlijk mijn eigen redactioneel (haha), waar ik de grote vlucht voorwaarts beschrijf en afsluit met de tekst:

De NZa is onze “marktmeester”, niet om te zorgen dat de marktkooplui zaken kunnen doen, maar om te zorgen dat mensen hun groente en fruit kunnen kopen.




Maar ook een artikel van de IGZ waarin ze de randvoorwaarden van IGZ voor gezonde zorg in de wijk beschrijven. Feitelijk maakt IGZ hier haar eigen handhavingskader voor integrale zorg. Dat sluit mooi aan bij ons portfolio.
Tenslotte ook nog zorgen over de voortgang van de “buurtverpleegkundige” Een klein rekensommetje levert het volgende op. De tien wijkzusters en hun ondersteuning kosten jaarlijks 210.000 euro. Daartegenover lopen de besparingen bij instellingen en gemeenten op tot wel 345.000 euro. Dat geeft een positieve uitkomst van 135.000 euro.

Nieuwe geluiden uit de politiek
De nieuwe voorman van de PVDA heeft zijn keuzes voor de toekomst van Nederland opgeschreven. (klik hier) Hier wordt ondermeer gepleit om de concurrentie tussen de zorgverzekeraars te stoppen. Interessant gedachtengoed. En het bleef nog lang onrustig in Den Haag (vrij naar Youp).

Convenant voor een Toekomstbestendig Competentieprofiel POH
Deze week mijn handtekening gezet onder het convenant om een nieuw competentieprofiel voor de POH te krijgen.  Dat moet september 2013 klaar zijn dus dat geeft ons alle tijd om er goed over te praten. Waar ze we het over eens: 
  • Het betreft een generalistische functie in de eerstelijnszorg,
  • De functie is gericht op de ondersteuning en begeleiding van patiĆ«nten,
  • Het betreft een functie voor zowel de geprotocolleerde zorg als de complexe zorg die een protocol overstijgend denken vereist,
  • De functie heeft voor patiĆ«nten en voor andere zorgverleners een herkenbaar profiel;
  • Het betreft een HBO-opgeleide functionaris.

Bestuurlijk overleg eerste lijn.
De minister had ons uitgenodigd voor een bestuurlijk overleg met diverse partijen (NPCF, ZN, LHV, KNMG, LHV, NVZ en de OMS) Opmerkelijk er zaten 4 ex bewindspersonen aan tafel, ja de zorg is belangrijk.
De minister wil graag een akkoord en de substitutie staat op de agenda. De OMS deed gelijk zielig die hadden al 19% ingeleverd (nadat ze er 40% hadden bij gekregen).
Er lag een voorstel om op twee tafel te vergaderen. Een bestuurlijke en een inhoudelijk. Niet iedereen kan overal bijzitten. Afgesproken dat we alleen een bestuurlijke tafel hebben. Aangezien niet alle partijen aan de inhoudelijk tafel zitten. Zoals bekend wil de LHV niet dat LVG aan zit bij het Pact van Garderen. Geeft ons de mogelijkheid onze integrale inhoud neer te zetten.

Kwartetten in de wijk
Samen met o.a. VWS, GGD, gemeenten een bijdrage geleverd aan het debat op het NVTG congres. We hadden een (kwartet) spel gemaakt om vanuit de verschillende rollen (gemeenten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten) ieders bijdrage en rol duidelijk te maken. Werd een leuke workshop en geeft hopelijk voeding aan het beleid van VWS, gemeenten en zorgverzekeraars.

Distributiemodel
De zorggroep Almere denkt na over het anders inrichten van de eerstelijnszorg. Op basis van zorgbehoefte en een gezonde bedrijfsvoering kijken ze opnieuw naar de voorzieningen in de wijk. (klik hier) Ik mocht een aftrap geven voor hun discussie. Wil je die nalezen?(klik hier)

Op bezoek bij HONK (de andere Paul Witteman)
Altijd leuk om bij een ondernemende club op bezoek te gaan. Afgelopen week was ik bij HONK. Mooi om te zien hoe ze de krachten bundelen en ze hebben de energie en de power om in hun regio verantwoordelijkheid te nemen. Ze doen veel met het ziekenhuis en zijn aan het zoeken hoe ze vorm kunnen geven aan een experiment inzake populatie-bekostiging. Ons gesprek ging over positionering, de voor, en nadelen van het zijn van experiment en wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Afspraken NVTZ
Met Marja Konings van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg afgesproken om samen met de VHN en SAN te spreken over de diensten die de NVTZ kan aanbieden voor de toezichthouders bij onze leden. Eind mei maar eens kijken of we een plan kunnen opstellen.

Komende week;
  • Eerste werkoverleg LVG zonder pand (ben benieuwd naar alle verhalen)
  • ROS contact dag bij ZN, er ligt een mooi factsheet van het ROS netwerk
  • Bestuursvergadering
  • Overleg met de bonden
  • En de inauguratie van mijn ex-collega, Dirk Ruwaard in Maastricht



Geen opmerkingen:

Een reactie posten