zaterdag 31 maart 2012

De LVG nu echt virtueel

Virtueel
Het nieuwe werken is nu echt een feit. Deze week is het laatste meubilair verkocht, weggegeven of weggegooid. De verhuisdozen van de vorige verhuizing van de LVG konden nu echt met het grofvuil mee. Wat we echt moeten bewaren is naar de opslag en de lopende dossiers zijn met Ginneke mee.
Als je zo'n pand dan helemaal leeg ziet oogt het toch wel een beetje deplorabel.
Hulde voor alle medewerkers en met name voor Ginneke en Lalita. Die hebben hard gewerkt om alles het pand uit te krijgen. Vrijdag nog met de aanwezigen een broodje Mario gegeten, heerlijk op grond tussen de rotzooi. Het weekend testen we de VOIP telefooncentrale, inclusief Iphone apps uit. 


Laatste restanten LVG bureau
Maandag gaan we in de nieuwe vorm aan de slag. Alle medewerkers maar een mooi bos bloemen gegeven en zoals ik kon verwachten van Bianca kreeg ik er zelf natuurlijk ook een. 

Beetje lente in huis


Eerstelijns diagnostiek
Op bezoek geweest bij Anne Mulder, woordvoerder gezondheidszorg van VVD. Samen met Ruben Baumgarten van de SHL de stand van zaken t.a.v. de diagnostiek doorgenomen. Duidelijk is dat er nu beslist nog geen gelijk speelveld is voor alle aanbieders. Alvorens er veranderingen gaat komen in de beleidsregels zal dit eerste rechtgetrokken dienen te worden. De kruissubsidiëring en dubbele bekostiging die nu plaatsvindt zal snel teneinde dienen te komen. Sommige ziekenhuizen maken het wel heel bont om huisartsen te paaien de diagnostiek bij hen te laten uitvoeren. Heet dat nu marktwerking? Volgens mij is gewoon misbruik maken van het stelsel. Gelukkig heeft Anne op zijn netvlies. Nu maar kijken hoe de politiek zich gaat ontwikkelen in de komende weken.


De verpleegkundige praktijk
Op bezoek geweest bij Marjan Verschuur de voorzitter van de VeVN commissie praktijkverpleegkundigen. Ons toekomstbeeld van een generalistische verpleegkundige naast de huisarts (zeg maar een kruising tussen de wijk en praktijkverpleegkundige) spreekt ook hun aan. Als de bekostiging hiervan wordt geharmoniseerd ligt eigen praktijkvoering complementair aan de huisarts voor de hand. Met een beetje een sausje van Buurtzorg wordt het een mooi beeld. Binnenkort ook maar eens met VeVN commissie van de wijkverpleegkundigen aan de praat gaan. Volgens mij is dat een leuke baan, aantrekkelijk voor verpleegkundigen (ook op latere leeftijd) en dat is goed nieuws voor de arbeidsmarkt.


Eerste gecombineerde vergadering van de zorggroepen 
Van de week hebben we ook de eerste bijeenkomst gehad met de zorggroepen aangesloten bij de LVG en de zorggroepen aangesloten bij de Ketenadviesgroep.
Dat was een goede zet. Veel huisarts-bestuurders met energie en volop aan de slag in hun eigen regio met zorgvernieuwing. Nu de komende weken aan de slag met de organisatorische inbedding van het geheel. De bestuurders van de zorggroepen moeten nadrukkelijk zelf aan het roer komen en een koers uitstippelen. Aan de orde kwamen ondermeer: mededinging, contractering, BTW, het inspectieonderzoek naar zorggroepen en de benchmark diabetes. Een volle agenda in een warme zaal. 
Wel stoer van de IGZ dat ze (in het hol van de leeuw) de werkwijze van de IGZ kwamen toelichten. 


Bestuurlijk akkoord GGZ
Een volle vergadertafel afgelopen donderdag bij de bespreking van het (mogelijke) akkoord GGZ. ZN gaf een prima presentatie over de afbakening van de GGZ in relatie tot de zorgverzekeringswet. Vanzelfsprekend willen zij de nodige garanties als verzekeraars risicodragend worden. En als geen ander dossier schommelt de GGZ tussen de WMO, AWBZ, Justitie, Jeugdzorg en de leefwereld van mensen. Het is een soort waterbed. 
Partijen groeien naar elkaar toe en deze week wordt bezien of de teksten weer wat scherper kunnen worden.


Gezondheidscentrum De Nije veste
Op bezoek geweest bij het nieuwe centrum in Nijkerk. Zonder meer een prachtig gebouw met sportieve en energieke directeur.
Op weg naar records in de eerstelijnszorg
Inhoudelijk zijn ze het centrum goed vorm aan het geven en willen ze graag lid worden van de vereniging. Samen met het andere centrum in Nijkerk worden er leuke dingen in Nijkerk gerealiseerd.


Palliatieve zorg
Deze week ook bijgepraat met een Ad Standaart van de stuurgroep palliatieve zorg. Ons oorspronkelijke programma van eisen voor de palliatieve zorg lijkt nu door veel meer mensen te worden overgenomen. Kijken hoe we hier in het najaar aandacht aan kunnen geven. 


Terugblik op Terschelling
Kreeg ook nog een leuk mailtje van Pfizer, met een score van 4.04 behoorde ik wederom tot de hoogst gewaardeerde sprekers. Kijk dat is toch weer leuk.





zondag 25 maart 2012

Pact van Garderen / LVG niet welkom

LVG niet welkom bij Pact van Garderen
Bij het uitkomen van het Pact van Garderen was ik oprecht blij. Goed dat partijen over hun eigen domein-grenzen stappen en besluiten om te gaan samenwerken. De richting sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van de LVG. In het bestuurlijk overleg tussen de LHV en de LVG hebben we dit ook ter sprake gebracht. Nu blijkt dat de LHV niet wil dat de LVG aansluit bij dit overleg. Men wil eerst dat de professionals zelf aan het woord komen en men zit niet te wachten op een benadering vanuit het beleid. Tsja, dat is natuurlijk ook een benadering. Ik geloof niet dat het gedachtengoed van de LVG voorkomt vanuit "beleid" maar echt van professionals aan de basis die aan de lijve ondervinden dat samenwerking de zorg verbetert. Als andere partijen een Pact sluiten om samen te werken en daar anderen niet bij willen hebben dan krijgt het woord "Pact" een speciale connotatie. Maar goed mijn vader zei altijd: "wat je geeft is wat je krijgt".


Werkgroep bekostiging Achmea 
Deze week aan de leden van de werkgroep Bekostiging van Achmea en de LVG het portfolio model gepresenteerd. Mijn presentatie kun je vinden op http://www.slideshare.net/leokliphuis/portfolio-gez-maart-2012 Mijn voorzichtige conclusie is dat ons portfolio zeer goed lijkt te passen in het inkoopkader van Achmea. De komende periode is er nog wel wat uitwerking noodzakelijk.


Vereniging verloskunde Amsterdam, Amstelland de Meerlanden en Aalsmeer
Er is veel gaande in de verloskunde en de perinatale keten. Naast allerlei plannen en projecten om de inhoud van de zorg beter op elkaar af te stemmen is de verloskunde ook een factor in het "ziekenhuislandschap" en in de vorming van de (academische) consortia zoals die door ZonMW worden gestimuleerd. In al die dynamiek is het zeker niet zo dat belangen van de eerstelijns verloskundige en daarmee een garantie op de mogelijkheid om thuis te bevallen als vanzelf in stand blijft. De belangen van intramurale voorzieningen zijn fors en medicalisering ligt altijd op de loer. Daarom was ik blij deze week een bijdrage te kunnen leveren aan de vorming van de vereniging verloskunde Amsterdam, Amstelland de Meerlanden en Aalsmeer. Meer dan 115 verloskundigen besloten tot de oprichting van een eigen groep.





Samenwerking met BMC
Adviesbureau BMC steekt veel energie in het onderzoek naar de effectiviteit van de wijkverpleegkundige. Ze hebben een mooi onderzoek uitgevoerd in West-Brabant. Voor de liefhebbers (http://www.bmc.nl/files/uploads/Verslag%20Wijkzuster%20DEFZZ.pdf) . Met de directie van BMC verkend op welke vlakken we kunnen samenwerken. In juni praten we verder.


VVAA
Altijd leuk om met Edwin Brugman van de VVAA de wereld door te nemen. Verkend waar de beide verenigingen staan en ons concept van "virtueel" werken toegelicht. Is voor grote organisaties natuurlijk veel moeilijker. Maar lean and mean past nu eenmaal goed bij de eerste lijn. Een hele hofhouding is natuurlijk niet meer van deze tijd. Met Edwin ga ik verder praten over het thema "ontzorgen", past bij de zorgprofessionals van 2012.


De POH landdag bij Trimbos
Bij 30 POH GGZ waren gekomen naar de nascholing over de toepassing van de E-health in de GGZ.  Ik mocht de opening doen en moest daarna weg. Het bleek een zeer zinvolle bijeenkomst te zijn geweest. Wil je meer weten kijk op www.mentalshare.nl .


NZA discussie over huisartsenbekostiging
Afgelopen donderdag a.s. in warm zaaltje met 30 man gesproken over de nieuwe bekostiging van de huisarts. Veel (bekende) meningen en nog geen nieuwe inzichten gekregen of gehoord. Blijft ook een moeilijk vraagstuk met veel belangen. Deze week kijken of ik wat innovaties op papier kan zetten


Afscheid pand LVG
Vrijdag in de tuin op passende wijze afscheid genomen van het pand. 


Nu is weekend
Helaas er was nog wel e.e.a. te vertellen over deze week. Maar ik word naar de tuin geroepen. Een dokter Frank salade (stille hint zeker....)

maandag 19 maart 2012

Vergadercentra en schema's

Het was weer een bijzonder gevarieerde week 


Cursus zorgverzekering
Ik mocht aan de cursus zorgverzekeringen van Zorgverzkeraars Nederland wat vertellen over de laatste ontwikkelingen in de eerstelijnsgezondheidszorg. Ik had 60 dia's voorbereid, maar bij de eerste dia raakte we al in een geanimeerde discussie. Mooi hoe velen de eerste lijn een warm hart toedragen maar o wat is het ingewikkeld om het feitelijk vorm te geven. Wijkgericht wordt omarmd maar op de vraag wie van de aanwezigen doet wel eens wat voor zijn wijk toch maar 3 vingers omhoog. 


Expert-sessie partnership
Met hulp van Achmea, Menzis en onder leiding van Twijnstra en Gudde 



aan de slag met de leden om modellen te maken in de samenwerking met zorgverzekeraars. Partnership blijft toch een betere optie dan alleen in,- en verkoopmodellen te blijven denken. Een boeiende sessie met veel schema's maar alle vertrouwen dat we een werkbaar model kunnen presenteren op onze ledenbijeenkomst 23-24 april a.s. Kijk ook een op:
http://prezi.com/tc4zmnjtvjd4/workshop-partnership-15-maart-2012/


Sessie met gemeenten en gezondheidscentra
Met de 18 gezondheidscentra in Zuid Nederland (GZN) aan de slag  om de samenwerking tussen de gezondheidscentra en hun gemeenten te optimaliseren. Wat kan je van elkaar verwachten, hoe formuleer je de samenwerking in SMART doelstellingen en wat zijn goede voorbeelden. Ruim 100 mensen in een (sfeervolle) zaal, meer dat 10 gemeenten, soms met hun wethouder en soms met de ambtenaren die er toe doen maar allemaal met passie voor de publieke zaak.






Met presentaties van de VNG, VWS, CZ en VGZ werd het prima avond. 

Expert-sessie online afspraken maken
Ja, het klinkt zo gewoon online afspraken maken. Maar tegelijkertijd wordt duidelijk dat het niet het zo eenvoudig is als het lijkt. In de discussies kwam naar voren dat er twee keuzes zijn. Of we kiezen voor de oplossing van de portaal functie van het HIS (huisartsinformatiesysteem) of we kiezen voor een aparte oplossing. De een is duur, alleen voor de huisarts maar werkt geïntegreerd. de ander is goedkoop werkt voor alle disciplines maar nog apart. De keuze is overzichtelijk maar ingewikkeld. Het koudwatervrees van : "ik mis mijn triage" of "kunnen mensen zomaar zelf afspraken maken" lijkt wat naar de achtergrond te zijn verdrongen. 
Binnenkort een afspraak met de online afspraakmakers. Ben benieuwd wat er allemaal mogelijk is.


Lunch met de VHN
Ter voorbereiding op de samenwerking met de VHN hadden Marc en ik een werklunch met de VHN. Open uitwisseling van elkaars vraagstukken, aanpak en werkwijze. Vanzelfsprekend zijn er verschillen, maar toch veel minder als je zou denken. 


Eerstelijns
Het weekend alle artikelen voor de nieuwe eerstelijns gelezen. Er zitten weer veel leuke artikelen in. Veel dynamiek in de sector. Maar toen ik beneden kwam zag dat De Eerstelijns overal voor kan worden gebruikt. 


<




Een voorproefje uit mijn redactioneel;
<

zaterdag 10 maart 2012

Inschrijving op naam ook voor de wijkverpleegkundige !




Nostalgie
Competentieprofiel voor de wijkverpleegkundige
Op verzoek van VeVN deel genomen aan hun adviescommissie inzake het competentie profiel. Deze moet aanvullend worden aan hun plannen voor het nieuwe (beroepen)huis voor de verpleegkundigen.
Kijk op http://bit.ly/xWmq75 en op hun visie op de verpleegkundige in de eerste lijn http://bit.ly/xcQzaD Mijn insteek is het vak van de wijkverpleegkundige grofweg hetzelfde te positioneren als de huisarts. Gewoon verantwoordelijk zijn voor je eigen populatie en een generalistische werkwijze. Ooit zei een van mijn (eigenwijze) huisartsen: "mijn specialisme is mijn generalistische aanpak". Volgens mij moet het zo te organiseren zijn dat de wijkverpleegkundige van wieg tot graf verantwoordelijk is voor de eigen wijk. Via een slimme  netwerkstructuur zijn er verpleegkundigen te consulteren met een specifiek aandachtsgebied als je even steun of advies nodig hebt. Het verschil tussen casemanagement voor dementie, kwetsbare ouderen of een kind met overgewicht is zo groot als wij het zelf willen maken. Voor het zorgsysteem is (teveel) specialisatie duur, het leidt tot meer zorg en veel coördinatie-vraagstukken. Centraal in het nieuw CANMED model van VeVN 2020 staat het woord zorgverlener. Elke minuut die we vanwege specialisatie en overbodige verantwoording niet aan zorg besteden is verspilling. 
Een mooi voorbeeld blijft toch buurtzorg. 
Als we deze wijkverpleegkundige ook nog als zelfstandige beroepsbeoefenaren gaan bekostigen realiseren we prachtige dynamiek en vormen de verpleegkundige praktijk, naast de huisartsenpraktijk en farmaceutische praktijk het hart van de eerstelijnszorg. Alhoewel ik vermoed dat heel wat bestuurders van thuiszorginstellingen er een andere visie op zullen hebben.
De discussie gaat verder en ik hoop dat VeVN een deel van mijn gedachtengoed gaat overnemen.


GGZ convenant
Wat er allemaal in komt te staan kan ik nog niet verklappen maar  mijn inzet is om de flexibilisering van de POH GGZ zo snel mogelijk te realiseren, het huisartsenkader op te hogen en snel een eigen kader voor de basiszorg GGZ te maken. Daarnaast hier ook de SPV'er in de wijk erbij te trekken. De (stabiele) chronische psychiatrisch patiënt hoort gewoon in de eerste lijn. 
Hopelijk gaat dit allemaal lukken.


Bestuursvergadering LVG
LVG bestuur
Deze week hadden we voor de laatste maal de bestuursvergadering in het eigen pand van de LVG. Aan de ene kant weemoed bij het verlaten van het pand aan de andere kant ook spannend omdat LVG 3.0 een enorme uitdaging is voor onze sector.
Op de agenda stond o.a. :



  • Samenwerkingsmodellen met de VHN (4 mooie scenario's)
  • De voorlopige rekening 2011 (pfff... zonnetje in huis)
  • Benchmark diabeteszorg (pluim voor zorggroepen die meededen)
  • Publiek private samenwerking (sleutel is transparantie)











(en natuurlijk allemaal geheime stukken over de strategie, haha)










Werkgeversvergadering LVG
Deze week hebben we ook een werkgeversvergadering gehad. We zijn nog steeds in onderhandeling over de CAO looptijd april 2011 tot april 2012. De contouren van onze mogelijkheden komen in beeld maar het blijft zwaar weer. De onderhandelingen met de bonden zijn ook moeizaam, ook bij hun achterban zijn de druk en de verwachtingen hoog. Het perspectief voor 2012 is ook duidelijk nu het kabinet oproept tot 0 % groei. Dat is trouwens ook leuk onderhandelen. We bieden 0%, schilt wel een hoop praten...


Expertsessies LVG ambities
De eerste twee waren deze week. Een over het bepalen van gezondheheidsproblemen in de wijk en een over het opstellen van een verbeterplan voor verwijzen en terugverwijzen. 
Veel dynamiek, ideen en plannen bij de aanwezigen. Mooi om te zien hoe deze onderwerpen leven. Op naar onze werkconferentie van 23-24 april waar we alle 11 ambities gaan vaststellen.


En wat nog meer...


een goed gesprek met Kring Apothekers
een nieuwe indeling voor ons boekhoudpakket
een lunch met Tafary en Lalita (thema thuiswerken en nu...)
een redactievergadering met de Eerstelijns (was weer een mooie editie!)
een dochter die 18 is geworden en een (bonus) dochter die geopereerd werd en heel goed nieuws kreeg te horen.  


Maar nu is het dan toch echt weekend...